Susedské raňajky na pešej zóne Pribišova

V pondelok 22.7.2024 od 10.00 sa na pešej zóne Pribišova uskutočnilo podujatie pre verejnosť formou „Susedských raňajok“, kde si občania pri káve a koláčiku vypočuli informácie o novom projekte revitalizácie pešej zóny, ktorý sa bude realizovať na jeseň 2024. Podujatie sa uskutočnilo v rámci Kultúrneho leta a projektu podporeného Nadáciou SLSP s názvom Klimaticky odolná pešia zóna: nebúrame, hľadáme riešenia. V tomto projekte bude zrevitalizovaná ďalšia časť pešej zóny Pribišova pomocou výsadby zelene.

V rámci stánku MČ Karlova Ves sme občanov informovali nielen o projekte a o druhoch stromov, kríkov a trvaliek,  ktoré budú vysadené, ale aj o význame zelene na sídlisku, klimatických a iných výzvach, s ktorými sa musí naša mestská časť boriť pri starostlivosti o zeleň. Obyvatelia mali možnosť vyjadriť svoj názor na stav pešej zóny a ich predstavy o tom, ako by mala vyzerať do budúcnosti, aby sa tam aj v čase horúceho leta cítili príjemne. Svoje názory prezentovali osobne alebo formou online ankety o údržbe verejnej zelene  v mestskej časti. Doteraz anketu vyplnilo takmer 200 obyvateľov.

Návštevníci podujatia sa mali možnosť registrovať aj ako dobrovoľníci starajúci sa o závlahu kríkov a trvaliek v kvetináčoch či záhonov, ktoré sa nachádzajú v tejto zóne.

Okrem divadelného predstavenia pre deti bola súčasťou podujatia aj tvorivé dielničky. Na jednej dielničke si mohli deti vymaľovať svoju drevenú pokladničku a na druhej si mohli deti aj dospelí vytvoriť a odniesť svoj kvetináč, odolný voči klimatickej zmene. Mohli si zasadiť odolné trvalky  –  skalné ruže a rozchodníky – do malého kvetináčika,  ozdobiť ho kamienkami alebo mušľami a odniesť si ho domov na svoj balkón. Táto aktivita sa tešila veľkému záujmu detí aj dospelých. V rámci Kultúrneho leta a projektu Nadácie SLSP sa bude konať ešte jedno podobné podujatie 19. augusta. Budeme sa tešiť na ďalšie spoločne strávené príjemné dopoludnie.